spotkanie z przyjaciolmi

Czasem zdarza się, że z niezapowiedzianą wizytą wpadają znajomi lub sąsiedzi. Czym ich w takiej sytuacji można ugościć? Co podać na stół gdy brak czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw? Pomocne bywają produkty garmażeryjne, które zawsze warto mieć w lodówce.

Garmażerka na zimno

Szeroki wybór produktów garmażeryjnych na rynku pozwala na przygotowanie w krótkim czasie nie tylko ciekawych przekąsek, ale i wielu dań obiadowych. W przypadku zimnych przekąsek wyroby garmażeryjne należy jedynie estetycznie ułożyć na talerzach i półmiskach oraz uzupełnić dodatkami np. sosem majonezowym czy czosnkowym. Idealnie sprawdzają się takie produkty garmażeryjne jak śledzie z olejem i cebulką, ryby w galarecie i faszerowane, tatar, pasztety, rolady i inne mięsa. Dobrym rozwiązaniem są także wszelkiego rodzaju sałatki – śledziowa, jarzynowa, rybna itd. Można je wykorzystać również do przygotowania tzw. przekąsek kombinowanych jako podkładkę do jaj czy ryb.

 

Garmażerka na gorąco

Do najpopularniejszych produktów garmażeryjnych, które sprawdzają się jako gorące przekąski, a nawet drugie dania można zaliczyć bigos, flaki cielęce i wołowe, golonkę, parzoną kiełbasę, leczo, gołąbki i wiele innych. Wystarczy je jedynie przed podaniem podgrzać zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.

Do przygotowania nieco bardziej pracochłonnych, ale wciąż bardzo szybkich potraw doskonale nadają się też półprodukty wymagające jedynie krótkiej obróbki cieplnej. Są to m.in. różnego rodzaju porcjowane mięsa – kotlety schabowe, sznycle cielęce, rumsztyki, zrazy itd. W sklepach zaopatrzyć się można także w gotowe dodatki do drugich dań – surówki czy frytki, które wystarczy tylko podgrzać.

 

Gotowe przekąski

Coraz większa liczba firm zdaje sobie sprawę, że na rynku istnieje duże zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju gotowe przekąski na imprezy i nie tylko. Stąd coraz częściej można spotkać w sklepach produkty garmażeryjne o właśnie takim przeznaczeniu. To już nie tylko klasyczny bigos zamknięty w słoiku, ale i sajgonki czy pierożki rodem z Chin. Pomysłowość producentów nie zna granic. Jako słodka przekąska sprawdzą się natomiast donuty z nadzieniem lub ciasteczka wypełnione smakowitym farszem.

 

A może domowe zapasy?

Również i w domu można przygotować swego rodzaju produkty garmażeryjne, które wyratują w z opresji podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Jako zagryzka do alkoholu doskonale sprawdza się np. sałatka z marynowanej papryki i buraków. Ponadto jest szybka i niedroga w przygotowaniu.

Wystarczy jedynie zapiec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około godzinę owinięte w folię spożywczą buraki. Później trzeba je pokroić w cienkie plastry, podobnie jak paprykę i cebulkę. Tak przygotowane warzywa zalewa się zagotowanym octem połączonym z cukrem, olejem, a także liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Sałatkę można spożywać praktycznie od razu, ale warto schować kilka słoiczków w spiżarni. Przyda się nie tylko podczas niedzielnego obiadu, ale również jako aromatyczna przekąska podczas imprezy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *