W dobie ciągłego pośpiechu, wielogodzinnej pracy, każde spotkanie towarzyskie wita się z radością. Oczywiście to niezobowiązujące. Przygotowanie domowej imprezy wcale nie musi pochłaniać dużo czasu i zamykać gospodarzy w kuchni na wiele godzin. Trzeba tylko dobrze zaplanować jadłospis.

Wpadnijcie na 20.00

Godzina, na którą zapraszasz gości częściowo determinuje menu. Gdy spotkanie zaczyna się po południu możesz założyć, że goście niedawno jedli obiad, więc imprezę można zacząć od kawy i czegoś słodkiego. Jeśli zależy ci, by wszystko co podajesz do jedzenia było domowej roboty, to upiecz ciasto poprzedniego dnia. Nie będziesz całe przedpołudnie stać w kuchni. Ten czas lepiej poświęć na odprężającą kąpiel. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie porcjowanych, niewielkich deserów, na przykład owoców w galaretce podawanych w pucharkach, kruchych babeczek z dodatkami albo kremu z bitej śmietany i serka mascarpone dekorowanego rodzynkami czy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Po słodkościach podaj półmiski czy duże talerze z różnymi przekąskami.
Jeśli impreza rozpoczyna się wieczorem od razu podaj zarówno przekąski wytrawne co słodkie. Powstanie stół „dla każdego cos miłego”. Zamknij kuchnię i ciesz się spotkaniem z przyjaciółmi.

Szef kuchni poleca

Podczas niezobowiązujących spotkań najlepiej sprawdzają się przekąski. Nie wymagają podania wielu talerzy i sztućców i zbyt dużo miejsca na stole. Ważne, by były różnorodne. Mogą to być zakąski i na zimno i na ciepło, ale podając tylko zimne uwolnisz się od pracy w kuchni, gdy goście już przyszli. Dobrym pomysłem są różnorodne koreczki. Na bazie kosteczki chleba, pumpernikla, żółtego sera skomponuj apetyczne przekąski, dodając suchą wędlinę, wędzoną rybę, anchois, pleśniowy ser i uzupełnij połówkami pomidorków koktajlowych, winogron, czarnych i zielonych oliwek albo maleńkich ogórków konserwowych. Świetnie smakują i ładnie prezentują się roladki z różnorodnym wypełnieniem. Gotowe płaty tortilli lub domowe naleśniki posmaruj przyprawionym na ostro twarożkiem, inne pastą guakamole, jeszcze inne humusem albo tapenadą czyli pastą z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Zwiń ciasno roladę i po schłodzeniu w lodówce pokrój na plastry. Bardzo smaczne przekąski powstaną, gdy suszone, uprzednio namoczone śliwki, zawiniesz w cienkie plasterki wędzonego boczku lub którejś z szynek dojrzewających. Na imprezach domowych uznaniem cieszą się różnorodne sałatki. Może zamiast już wymieszanych podaj miseczki z pokrojonymi składnikami (groszek, kukurydza, drobno pokrojona papryka, grzybki w occie, kawałki grillowanego kurczaka i co tam jeszcze wymyślisz) oraz ze dwa rodzaje dresingów, a goście sami skomponują sobie ulubione smaki.

Przyjacielskie grono pewnie równie dobrze będzie się bawić przy suto zastawionym stole co pajdach chleba ze smalcem, ale miło jest gospodarzom, gdy goście zachwycają się smakiem i pomysłowością tego, co podajemy do jedzenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *