W każdej kuchni, poza podstawowymi składnikami, które wyposażeniem lodówki, muszą znaleźć się artykuły sypkie, które mogą być podstawą lub dopełnieniem pysznych posiłków. Musimy zaopatrzyć się w przetwory i przyprawy, które pozwolą na wydobycie z posiłków całej głębi aromatów. Jak przechowywać artykuły sypkie i przyprawy, by były dostępne, a nie zajmowały zbyt dużo miejsca?

Dlaczego artykuły sypkie warto wysypać z fabrycznych opakowań?

Zakupione artykuły sypkie zawsze można przechowywać w opakowaniach fabrycznych, ale wszyscy wiemy, że rozsypany w szafce cukier lub mąka wysypująca się z przedziurawionej torebki nie wyglądają. Jak więc je przechowywać? W opakowaniach fabrycznych przechowywać można tzw. zapasy, czyli produkty jeszcze nieotwierane. Mąka, cukier, sól lub makaron w otwartych torebkach czy woreczkach nie są bowiem bezpieczne. Wysypujące się z opakowań artykuły sypkie brudzą kuchnię i wyglądają nieestetycznie, a ponadto są świetnym wabikiem na drobne szkodniki i owady. Mole spożywcze czy karaluchy czują jedzenie i jeśli mają łatwy dostęp do otwartych opakowań, co sprawia, że są w stanie szybko się w nich zadomowić, a pozbycie się ich z kuchni nie jest łatwe.

Jak przechowywać artykuły sypkie?

Świetnym sposobem na przechowanie artykułów sypkich są metalowe puszki, do których można przesypać np. herbatę czy domowe ciasteczka, które powinny być szczelnie zamknięte. Nie można w nich natomiast trzymać soli i innych produktów, które mają kwaśny odczyn, gdyż mogą wejść w reakcję z metalem, która spowoduje utworzenie się rdzy lub osadu na pojemniku, a wtedy taki produkt nie nadaje się do spożycia. Ładna puszka może też być ozdobą kuchennego blatu. W sklepach jest tak duży wybór tego typu produktów, że na pewno znajdziemy puszki idealnie pasujące do naszej kuchni. Do przechowywania artykułów sypkich świetnie nadają się również pojemniki plastikowe, które mają szczelne pokrywki, najczęściej są przezroczyste i można je kupić w najróżniejszych kształtach, dzięki czemu z łatwością dopasujemy je do każdej szafki lub szuflady. Są niedrogie i nie wchodzą w reakcje z artykułami spożywczymi, co sprawia, że są bezpieczniejsze od metalowych puszek. Przed zakupem sprawdźmy jednak, czy plastikowy pojemnik ma oznaczenie informujące o tym, że nadaje się do kontaktu z żywnością (ikonka widelca i kieliszka na spodzie opakowania). Najodpowiedniejszymi pojemnikami do przechowywania artykułów sypkich są szklane słoje i słoiki. Są estetyczne, szczelne i nadają się do kontaktu z żywnością. Ponadto, bardzo łatwo utrzymać je w czystości, a odpowiednio dobrane potrafią dodać uroku wnętrzu każdej kuchni. Są bardzo bezpieczne, gdyż nie wchodzą w żadne reakcje z artykułami spożywczymi, można w nich zatem przechowywać każdy rodzaj pożywienia. Nie trzeba ich kupować, gdyż można wykorzystać pojemne słoiki, w które fabrycznie jest pakowana kawa rozpuszczalna lub inne produkty spożywcze.

Odpowiednie przechowywanie artykułów sypkich w kuchni wpłynie zarówno na jakość produktów, jak i zachowanie porządku w domu. Wybrane pojemniki możemy włożyć do szuflady, a te bardziej ozdobne ustawić na blacie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *